Szerverüzemeltetés és katasztrófaterv szükségessége

A múlt héten kapcsolatba kerültünk egy új ügyféllel, akinél „katasztrófa” történt: a szerverben lévő merevlemezek tönkrementek (egyszerre kettő) és kiderült, hogy nemhogy a rendszert nem lehet visszaállítani, de az adatokról sem volt megfelelő mentés.
Azt szokták mondani, hogy míg az ember meg nem égeti magát, addig nem fél a tűztől.
A helyzet kapcsán két dolog jutott eszembe:

  • a közelmúltban, egyik ügyfelünkkel- akinek több mint tíz éve szolgáltatunk – nem túl korrekt módon, de a tisztánlátás érdekében, ajánlatot kérettem be a rendszerük üzemeltetésére. Igaz, majdnem öngól rúgtam, mert az egyik ajánlatadó cég olyan olcsón vállalta a szolgátatást, hogy a partner ügyvetetője azzal viccelt, hogy meggondolja… Rákérdeztem, hogy miből állt a rendszer felmérése, amely az ajánlatadást megelőzte. A partnerünkazt válaszolta, hogy kijött egy kolléga, összeszámolta a gépeket (a szerver is egy gép) és ez alapján adott egy havi átalányt. Sajnos nagyon sokan bedőlnek ezeknek az ajánlatoknak, és igaz, hogy amíg nincs probléma, addig zökkenőmentes a kapcsolat, de ha baj van, annál nagyobb a zűrzavar!
  • a másik dolog ami eszembe jutott: az egyik ismerősöm, aki óceánjáró hajón dolgozott, mesélte, hogy az első nap beültették egy terembe, ahol levetítettek nekik egy hajótűzről készült dokumentumfilmet, amelynek során hatalmas volt a fejetlenség, és sokan meghaltak. Tették mindezt azért, hogy megnöveljék a felelősségérzetet, és mindenki vegye nagyon komolyan az azt követő katasztrófaterv gyakorlását.

Arra szeretnék kilyukadni, hogy jó lenne, ha ezt a feladatot mindkét oldal komolyan venné. Azok az ügyfelek, ahol történt már ilyen, már jobban belátják, hogy szükség van erre, és egyetlen informatikai szolgáltató sem tudja száz százalékig garantálni, hogy soha nem fordul elő ilyenfajta probléma. Tudjuk mindnyájan azt is, hogy puding próbája az evés, tehát a mentések és katasztrófa tervek megfelelősége akkor derül ki, ha megtörténik a „katasztrófa”. Ettől függetelnül mindent megteszünk azért, hogy ne legyen szükség arra, hogy kiderüljön, hogy mennyire vagyunk jók katasztrófa helyzet elhárításában.